Początek października przywitaliśmy w grupie II konstruując warzywno – owocowe ludziki.
Wykorzystaliśmy przy tym rozmaite ozdoby (serpentynę, wykałaczki, włóczkę, pomponiki dekoracyjne, serwetki papierowe) oraz elementy przeznaczone do recyklingu, np.: korki i zakrętki plastikowe. Dzięki wsparciu nauczyciela dzieciom udało się ożywić między innymi: ogórki, jabłka, ziemniaki, buraki, pory, pietruszkę czy marchewkę. Nie zmarnowaliśmy ani kawałka warzywa. Skrawki pora czy kapusty przydały się na spódnicę, a końcówki ogórka – na rogi.
Taka zabawa ma ogromny walor edukacyjny. Dzieci spojrzały na warzywa i owoce przychylniej niż na co dzień, czego dowodzą wyniki degustacji przed zajęciami i tuż po nich.
Niezwykle cieszy nas wiedza maluchów o konieczności mycia rąk i spożywanych warzyw czy owoców, jak i również świadomość, że są nam wszystkim bardzo potrzebne.
Zapraszamy do galerii.
Opracowała: Halina Kłyś