Data wydruku: 2024-11-21 19:07:19

Tradycje kulinarne w Jedyneczce

Jesień to czas zbioru  owoców i warzyw. W związku  z tym jest to świetna okazja do dokładnego ich poznania nie tylko wyglądu i smaku, ale też ich walorów zdrowotnych. W Przedszkolu Publicznym Nr 1 przedszkolaki  z grupy ,,Witaminek” bezbłędnie rozpoznają  owoce i warzywa: tylko po wyglądzie i smaku, ale też po dotyku. Obserwując codziennie okazy w kąciku przyrody przedszkolaki  miały okazję przekonać się co dzieje się z owocami i warzywami pozostawionymi na dłuższy czas w ciepłym pomieszczeniu. Aby się o tym dowiedzieć,zaprosiliśmy do naszej grupy Panią Anię ,naszą przedszkolną kucharkę. Pani Ania opowiedziała dzieciom jak prawidłowo zamrażać warzywa i owoce, po co  to robimy? Opowiedziała  jaka jest różnica pomiędzy zamrażaniem a chłodzeniem i co to jest pasteryzacja? Zainspirowało to naszych małych kucharzy do działania. Najpierw dzieci umyły ręce, założyły fartuszki i przystąpiły do  krojenia owoców, zalania ich wodą z cukrem ,a następnie nasze słoiki trafiły do kuchni .Dzięki temu mamy kompot ze śliwek ,gruszek i jabłek. Kompoty zajęły  honorowe miejsce w naszym kąciku przyrody. Otworzymy je i wypijemy ze smakiem przy obiadku. Nie spoczęliśmy na laurach i zakisiliśmy kapustę, która jest smaczna i chroni nas przed przeziębieniem. Dzieciom najbardziej podobało się ugniatanie kapusty, żeby puściła soki. Przedszkolaki same podpisały etykiety z nazwą przetworu  i datą,  same przykleiły je na słoiki. Opowiedziałam im jak kiedyś kiszono kapustę i w czym. Spora część dzieci pochwaliła się ,że w domu pomagają kisić kapustę, albo ,że ich dziadkowie, rodzice nadal to robią. Już nie mogę się doczekać, aż będziemy mogli skosztować tych naszych pyszności. Wspaniale było patrzeć na ich zaangażowanie i pracowitość ,widać było jak byli z siebie dumni, a ja z nich.

 

                                                                                                       Opracowała Ewa Kozielska